CAVX24

7 390 kr

CAVX24 innehåller

2 fl NV Champagne Suenen Oiry Blanc de Blancs Grand Cru Extra-Brut (755 kr/st)
2 fl NV Champagne Suenen C+C Blanc de Blancs Grand Cru Extra-Brut (995 kr/st)
1 fl 2016 Champagne Suenen ’La Cocluette’ Oiry Blanc de Blancs Grand Cru Extra-Brut 1895 kr)
1 fl 2016 Champagne Suenen ’Les Robarts’ Cramant Blanc de Blancs Grand Cru Extra-Brut (1995 kr)

Leverans vecka 48-49

Slutsåld

Champagne Suenen

Champagnefirman Suenen grundades 1898 av Joseph Suenen. Namnet är troligtvis en variant av familjenamnet Svenen, som flyttade till Champagne från Belgien många generationer tidigare. Den mycket lilla familjeegendomen gick i arv genom generationer och det var först när Daniel Suenen tog över, någon gång på 1970-talet, som man köpte mer land för att kunna utöka produktionen. Långt innan nästa generationsskifte var tänkt, fick Daniel besked om att han var svårt sjuk och arbetet på gården blev för tungt för honom. Det blev nu upp till sonen Aurélien, som drygt 20 år gammal hade påbörjat en lovande karriär som basketproffs, att återvända hem till familjeegendomen för att stötta sin far. Daniel gick bort 2009 och lämnade Champagne Suenen i händerna på Aurélien, som med nyfunnen passion och enastående precision, sedan dess lotsat firman mot stjärnstatus.


Terroir

Champagne Suenen har genomgått en hel del förändringar sedan Aurélien tog över 2009. För att kunna lägga fullt fokus på terroiren runt hembyn Cramant har Aurélien gjort sig av med de delar av familjens ägor som inte ligger i Côte de Blancs. Kvar finns endast drygt två hektar gamla stockar chardonnay i kommunerna Oiry, Chouilly och Cramant, samtliga klassade Grand Cru. Jordmånen i Côte de Blancs vilar på en grund av krita, med varierande ytskikt av leriga kalkstensjordar. I Oiry, längst ner på sluttningen, ligger kritgrunden djupare och lera och kalksten får i högre grad prägla vinerna. I Chouilly och framförallt Cramant, är jordarna karga, med ett mycket tunt ytskikt, vilket ger viner med utpräglad mineralitet.


Filosofi

När Aurélien insåg att han skulle bli vinbonde istället för basketproffs uppstod ett svårt vägval för den unge mannen. Han bestämde sig för att inledningsvis fortsätta praktisera faderns metoder för att förvalta familjens tradition, men ganska snart kände Aurélien att det fanns mer potential att utvinna ur familjens vingårdar. Till att börja med skulle man tillämpa ekologiska odlingsprinciper i vingårdarna och rensa upp bland gamla tankar och ekfat i källaren. Hård beskärning på våren och noggrann sortering av skörden hjälper till att hålla skördeuttaget långt under regionens generöst tillåtna nivåer. Men Aurélien nöjde sig inte där. Han anlitade Frankrikes mest kända jordmånsanalytiker, Claude och Lydia Bourguignon, för en djupdykning i vingårdsplättarna. Resultatet visade på stora skillnader mellan Cramant/Chouilly och Oiry. Aurélien, övertygad om att han måste följa sin terroir, bestämde sig för att från och med nu skapa två årgångslösa viner, ett från vingårdarna i Cramant och Chouilly tillsammans och ett annat från vingårdarna i Oiry. Jordmånsanalysen visade även att i tre av jordplättarna, en i varje kommun, fanns unik potential till vingårdsspecifika viner. Med denna kunskap som underlag bestämde sig Aurélien från och med årgång 2013, utöver sina två årgångslösa viner, även producera viner i mycket liten upplaga från dessa tre namngivna vingårdar, så kallade lieux-dits. I källaren är Auréliens jobb att varsamt guida vinerna till sitt fulla uttryck av terroir. Till sin hjälp har han en modern press, emaljerade tankar i olika format och mycket noggrant utvalda ekfat. Suenens kompromisslösa inställning till kvalitet i odlingarna och i källaren gör att Aurélien kan använda låg dosage för att uppnå perfekt balans i de färdiga vinerna.


CAVX24

CAVX24 innehåller en helhetsbild av Auréliens senast släppta champagner, från de två årgångslösa vinerna till några av hela Côte de Blancs bästa årgångsviner alla kategorier. Vinerna utan årgång är baserade på årgång 2019, ännu ett strålande i år i Côte des Blancs. Suenens färdiga vinerna med basår 2019 har sina karaktäristiskt krispiga syror i harmoni med generös frukt och distinkt mineralitet. Oiry Grand Cru (2 flaskor), från fem olika jordplättar i Grand Cru-klassade Oiry, har frisk karaktär med blommiga toner. Dosagen på endast 3 gram per liter är perfekt avvägd för fulländad balans. Från sex mycket små jordplättar i Grand Cru-byarna Cramant och Chouilly hämtas druvor till C+C Grand Cru (2 flaskor). Jordmånen och mikroklimatet i dessa växtplatser har gett ett vin med mer kraft, gulare frukt, och en liten nötighet. Koncentration och komplexitet lämnar ett intryck av att detta vin har mycket att vinna på lagring. Årgången är 2016 för Aurélien Suenens mycket sällsynta årgångschampagner från två unika lieux-dits, ordagrannt översatt namngivna platser. När denna exklusiva serie släpps från Suenens källare sker det med stor noggrannhet. Det strikt begränsade antalet flaskor har fått vila i fem år på sin jästfällning innan degorgering och försetts med detaljerade etiketter som inkluderar kartor över området med respektive lieu-dit utmärkt i rött. Allt för att betona hur viktig växtplatsen är för det färdiga vinets uttryck. Just växtplatsen var viktigare än någonsin under årgång 2016, en vädermässigt ojämn växtsäsong, med inslag av både frost och hagel som gjorde Suenens redan sällsynta viner ännu mer sällsynta. ’La Cocluette’ Grand Cru (1 flaska) kommer från Suenens äldsta stockar, planterade i vingården med samma namn för hundra år sedan. Platsen utmärker sig med sandiga lerjordar på en berggrund av hård krita. La Cocluette uttrycker sig med frisk citrusenergi och stram mineralitet i en krämigt elegant textur. ’Les Robarts’ Grand Cru (1 flaska) heter en av Cramants bästa vingårdar. Med sitt läge mitt på sluttningen, angränsande till grannbyn till Avize, får vinstockarna bästa exponering mot solen från morgon till kväll. Kritan är så porös här att den är uppblandad med den tyngre leran ovanpå berggrunden. Les Robarts kombinerar generös gul frukt med en markerad mineralitet som är inlindad i perfekt balanserade fruktsyror. En komplett Blanc de Blancs. Sammantaget bjuder CAVX24 på en unik studie i terroir och hur växtplatsen, ner på minsta skala, påverkar vinets uttryck. Suenens champagner är, med sina krispiga syror och utpräglade mineralitet, utmärkta att servera med tilltugg eller mat, gärna med markerad sälta. För största möjliga njutning, häller vi upp i stora kupor och inte för kallt.


CAVX24 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor NV Champagne Suenen Oiry Blanc de Blancs Grand Cru Extra-Brut – 755 kr/st

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% chardonnay, 100% grand cru. Jäsning utan tillsatt jäst och mognadslagring på emaljerad ståltank (50%) och i begagnade ekfat (50%). 100% naturlig malolaktisk jäsning. 50% från basåret 2019, 50% reservvin från 2013-2018. Degorgerad juni 2022. Dosage 3 g/l. 13,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2023-2030. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Krispigt frisk och nyanserad doft med vita blommor, gult äpple, vit persika, solmogen citrus, honung, rostade hasselnötter och fuktig kalksten. Smaken är generös och frisk med balanserade fruktsyror. Krusbär, grönt päron, grapefrukt, mandel och kalksten. Eftersmaken är mycket lång och smakrik med uppfriskande kalkstensmineral. Lufta en stund och servera inte allt för kallt som aperitif till nyöppnade ostron eller löjromstoppade lantchips.

2 flaskor NV Champagne Suenen C+C Blanc de Blancs Grand Cru Extra-Brut – 995 kr/st

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% chardonnay, 100% grand cru från sex olika vingårdar i Cramant och Chouilly. Jäsning utan tillsatt jäst och mognadslagring på emaljerad ståltank (60%) och i begagnade ekfat (40%). 100% naturlig malolaktisk jäsning. 50% från basåret 2019, 50% reservvin 2013-2018. Degorgerad i juni 2022. Dosage 4 g/l. 13,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2023-2030. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Frisk och djup doft med solmogen gul persika, ananas, vaniljdrömmar, citronsorbet, nötter och kritig mineral. Smaken är koncentrerad och generös med balanserade fruktsyror. Citron, ananas, mandarin, grapefrukt, blommor, krusbär, rostade hummerskal och mineral. Lång, komplex eftersmak med nyanserad grapebeska och massor av kalkstensmineral. Servera i stora kupor till grillade skaldjur med citronmatad aioli.

1 flaska 2016 Champagne Suenen ’La Cocluette’ Oiry Blanc de Blancs Grand Cru Extra-Brut – 1895 kr

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% chardonnay, 100% grand cru från Suenens äldsta plantering (1919), La Cocluette i Oiry. Jordmånen består av sandig lera på en grund av hård krita. Jäsning utan tillsatt jäst och mognadslagring på ett betongägg (700 liter) och ett 600-liters ekfat (3 år gammalt). 100% naturlig malolaktisk jäsning. Degorgerad i juni 2022. Dosage 3 g/l. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2024-2033. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej. Total produktion: 1825 flaskor.
Frisk och finstämd doft med vita och gula blommor, mandarin, mango, honung, nybakat bröd, nötter och rökig flintasten. Smaken är läckert nyanserad med friska fruktsyror och stram balans. Blommor, citron och lime, gula och gröna äpplen, vit choklad, marängbakverk, mandel och kalksten. Eftersmaken är mycket lång, full med energi och uppfriskande, kritig mineral. En läckert nyanserad stil som trivs bäst ihop med ett stort fat färska skaldjur.

1 flaska 2016 Champagne Suenen ’Les Robarts’ Cramant Blanc de Blancs Grand Cru Extra-Brut – 1995 kr

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% chardonnay, 100% grand cru från Cramant-delen av vingården Les Robarts, planterad 1976.  Jordmånen består av ett tunt lager lera på en grund av porös krita. Jäsning utan tillsatt jäst och mognadslagring på ett stort ekfat (foudre 20 hl), tre år gammalt. 100% naturlig malolaktisk jäsning. Degorgerad juni 2022. Dosage 3 g/l. 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2024-2033. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej. Total produktion: 1857 flaskor.
Djup och komplex, nyanserad doft med gula stenfrukter, ananas, grillad citron, nybakade vaniljdrömmar, vita blommor, rostade hasselnötter och salt havsbris. Smaken är läckert sammansatt med koncentrerad, yppig frukt och friska fruktsyror. Varm citrus, mogen ananas, röd grapefrukt, blommor och mineralsälta. Mycket lång, finstämd eftersmak med mängder av kritig mineralitet. Servera, nu eller om tio år, i stora kupor till gratinerad hummer.

Mer information

Vikt 10 kg
Dimensioner 30 × 25 × 20 cm