CAVX26

1 890 kr

CAVX26 innehåller

4 fl 2021 Michel Autran Vin de France Les Enfers Tranquilles (295 kr/st)
2 fl 2021 Michel Autran Vin de France Ciel Rouge (355 kr/st)

OBS! Leverans vecka 26!

Slutsåld

Följ oss

Michel Autran

Michel Autran, doktor i allmänmedicin till yrket men med stort intresse för områdets viner, började 2005 fundera på karriärbyte. Tanken från början var att köpa en hektar vingård att odla och göra vin på fritiden men ganska snart insåg Michel att det var livet som vinbonde på heltid som lockade. Efter två år i vinskola och några års anställning hos välrenommerade odlaren Francois Pinon i Vouvray har Michel de senaste åren köpt på sig totalt fyra hektar fina vingårdar runt hembyn Noizay i appellationen Vouvray. I samband med Michels första skörd 2011 kom han i kontakt med Ludovic Chanson som stöttade Michel i hans nya vägval. Efter bara tiotalet årgångar under bältet har Michels viner fått stor uppmärksamhet, både i Frankrike och internationellt, och den lilla produktionen gör vinerna mycket eftertraktade.


Terroir

Vouvray ligger på norra sidan av Loirefloden strax öster om Tours. Klimatet ger här svala och utdragna växtsäsonger med hög risk för frost långt in på våren och tät dimma på sensommar och höst. Druvsorten är uteslutande chenin blanc, som trivs utmärkt i områdets kalkstensrika jordar. Chenin blanc har naturligt hög syra vilket gör att den kan skördas sent utan att tappa i friskhet. Jordmånen i Vouvray domineras av Loiredalens berömda, gulaktiga kalksten, tuffeau, som täcks av ett tunt ytskikt med mestadels leriga jordar, på sina ställen med inslag av flinta. Leran bevarar både fukt och kyla åt vinrankornas rötter, något som fördröjer skörden en aning jämfört med omgivande vindistrikt.


Filosofi

För Michel handlar vinodling först och främst om att vingårdarna ska odlas utan bekämpningsmedel eftersom insekter är en viktig del av den biologiska mångfalden. Jordarna arbetas med plog och om vegetationen mellan raderna av vinstockar blir för tät rycks den upp för hand. Michel bestämmer skördedatum genom att smaka på druvorna och väntar alltid tills druvorna är helt mogna, både med tillräcklig sockerhalt och helt utvecklade smakämnen. Ofta innebär det att man plockar i flera omgångar, med någon veckas mellanrum. Vinifieringen genomförs utan tillsatt jäst och med så lite tillsats av svavel som möjligt. Jäsningen sker i ekfat av större storlek med varierande ålder, och får ta den tid den behöver, ofta till sent in på våren året efter skörd. På en punkt i källararbetet skiljer sig Michel från de flesta andra av områdets producenter, han gillar inte restsötma i sina vinerna. Michel jäser därför alla sina viner helt torra. I sin strävan efter högsta möjliga kvalitet mognadslagrar Autran sina viner över två vintrar i källaren, första vintern på ekfat och andra vintern i tank, med buteljering minst 18 månader efter skörd.


CAVX26

I CAVX26 har vi samlat Michel Autrans två senast släppta viner. Michel har valt att kliva ur AOC-systemet från och med årgång 2017, då han tycker deras arbete inte är till fördel för de mest kvalitetsmedvetna odlarna – nu är det bara Vin de France som gäller hos Autran. Aktuell årgång är 2021 som Michel har valt att släppa före årgång 2020 som han bedömer som en årgång att vänta med. Med 2021 kommer istället raka motsatsen, viner som är mycket trevliga redan som unga. Först ut är Les Enfers Tranquilles (4 flaskor) från karga kalkstensjordar som ger ett stramt uttryck, med salivframkallande friskhet och markerad kalkstensmineralitet. Här krävs inte mat, men servera gärna till en fiskrätt smaksatt med citron. Autrans toppvin Ciel Rouge (2 flaskor) är lite tätare och bjuder på gulare frukt. Även detta vin smakar synnerligen bra redan nu och kan lyfta till hisnande höjder i rätt matsammanhang. Varför inte låta marulk eller hälleflundra samsas med grön sparris på grillgallret och servera Ciel Rouge till. Sammanfattningsvis två olika viner, fullpackade med karaktär och personlighet och som visar upp Michel Autrans sinne för detaljer på ett föredömligt sätt.


CAVX26 innehåller 6 flaskor:

4 flaskor 2021 Michel Autran Vin de France Les Enfers Tranquilles – 295 kr/st

Torrt vitt vin. Vin de France. 100% chenin blanc från gamla stockar (50-80 år) i vingårdarna Les Enfers, Noyer moreau, Grosse pierre och Clos Rompus i Noizay-delen av Vouvray. Jordmånen är kalkrik lera med hög andel flinta. Jäst och lagrat på 400 och 228-liters ekfat, inga nya, i 12 månader, följt av ytterligare 14 månader i tank. Buteljerat i december 2023. Ekologiskt certifierat. 12,8% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2024-2029. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: nej.
Ren och intensiv doft av gråpäron, solmogen citron, honung, kvittenmarmelad, stjärnanis, vita blommor och saltstänkt sten. Smaken är intensiv och stramt mineralisk. Gult äpple, mogen kvittenfrukt, honung, citronzest och krossad sten. Eftersmaken är stram och frisk med grapefrukt och kalkstensmineralitet. Ett uppfriskande vin som passar till fisk, skaldjur eller Chèvre Chaud.

2 flaskor 2021 Michel Autran Vin de France Ciel Rouge – 355 kr/st

Torrt vitt vin. Vin de France. 100% chenin blanc från 50 till 85-åriga stockar i vingårdarna La Roche de Cestre, La Folie och Les Granges öster om Noizay. Jordmånen är karg med kalkrik lera. Jäst och lagrat på 400 och 228-liters ekfat, inga nya, i 12 månader, följt av 14 månader i tank. Buteljerat i december 2023. Ekologiskt certifierat. 12,6% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2024-2029. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: nej.
Ren, frisk doft av ananas, kvittenmarmelad, solmogen citrus, gula äpplen, smörblomma och sjöbris. Smaken är koncentrerad och välbalanserad. Gula äpplen, vita blommor, grillad citron, anis, honung och rökig flintasten. Eftersmaken är mycket lång med elegans och uppfriskande kalkstensmineralitet. Trevligt på egen hand och suveränt när fisk och grönsaker får samsas med citron på tallriken.

Mer information

Vikt 9 kg
Dimensioner 30 × 22 × 17 cm