CAVX7

1 290 kr

CAVX7 innehåller

2 fl 2015 Michel Autran Vouvray Cap à l’Ouest (195 kr/st)
3 fl 2016 Michel Autran Vouvray Les Enfers Tranquilles (215 kr/st)
1 fl 2016 Michel Autran Vouvray Ciel Rouge (255 kr)

Leverans vecka 50-51

Slutsåld

Följ oss

Michel Autran

Michel Autran, doktor i allmänmedicin till yrket men med stort intresse för områdets viner, började 2005 fundera på karriärbyte. Tanken från början var att köpa en hektar vingård att odla och göra vin på fritiden men ganska snart insåg Michel att det var livet som vinbonde på heltid som lockade. Efter två år i vinskola och några års anställning hos välrenommerade odlaren Francois Pinon i Vouvray har Michel de senaste åren köpt på sig totalt fyra hektar fina vingårdar runt hembyn Noizay i appellationen Vouvray. I samband med Michels första skörd 2011 kom han i kontakt med Ludovic Chanson som stöttade Michel i hans nya vägval. Efter bara en handfull årgångar under bältet har Michels viner fått stor uppmärksamhet, både i Frankrike och internationellt, och den lilla produktionen gör vinerna mycket eftertraktade.


Terroir

Vouvray ligger på norra sidan av Loirefloden strax öster om Tours. Klimatet ger här svala och utdragna växtsäsonger med hög risk för frost långt in på våren och tät dimma på sensommar och höst. Druvsorten är uteslutande chenin blanc, som trivs utmärkt i områdets kalkstensrika jordar. Chenin blanc har naturligt hög syra vilket gör att den kan skördas sent utan att tappa i friskhet. Jordmånen i Vouvray domineras av Loiredalens berömda, gulaktiga kalksten, tuffeau, som täcks av ett tunt ytskikt med mestadels leriga jordar, på sina ställen med inslag av flinta. Leran bevarar både fukt och kyla åt vinrankornas rötter, något som fördröjer skörden en aning jämfört med omgivande vindistrikt.


Filosofi

För Michel handlar vinodling först och främst om att vingårdarna ska odlas utan bekämpningsmedel eftersom insekter är en viktig del av den biologiska mångfalden. Jordarna arbetas med plog och om vegetationen mellan raderna av vinstockar blir för tät rycks den upp för hand. Michel bestämmer skördedatum genom att smaka på druvorna och väntar alltid tills druvorna är helt mogna, både med tillräcklig sockerhalt och helt utvecklade smakämnen. Ofta innebär det att man plockar i flera omgångar, med någon veckas mellanrum. Vinifieringen genomförs utan att tillsatt jäst och med så lite tillsats av svavel som möjligt. Jäsningen sker i ekfat av större storlek med varierande ålder, och får ta den tid den behöver, ofta till sent in på våren året efter skörd. På en punkt i källararbetet skiljer sig Michel från de flesta andra av områdets producenter, han gillar inte restsötma i sina vinerna. Michel jäser därför alla sina viner helt torra. I sin strävan efter högsta möjliga kvalitet mognadslagrar Autran sina viner över två vintrar i källaren, första vintern på ekfat och andra vintern i tank, med buteljering runt 18 månader efter skörd.


CAVX7

I CAVX7 har vi samlat Michel Autrans tre senast släppta viner, både med och utan bubblor. Först ut är Michels sällsynta mousserande Vouvray Cap à l’Ouest (2 flaskor). Vinet kommer från årgång 2015, en av områdets bästa årgångar på länge. Växtsäsongen karaktäriserades av strålande väder i stort sett genom hela sommaren. De resulterande vinerna är av strålande kvalitet, med hög fruktmognad, utmärkt balans och imponerande koncentration. Livet som vinbonde i Loiredalen var inte lika enkelt det följande året. 2016 drabbades området av svår vårfrost med mycket liten skörd som följd. Kvaliteten hos Michel Autran är dock strålande, mycket tack vare att han inte lät sig besegras utan lade ner exakt samma arbete i vingården som under ett normalt år. Vinerna karaktäriseras av mycket friska syror och distinkta  mineraliska uttryck. Les Enfers Tranquilles (3 flaskor) från karga kalkstensjordar ger ett stramt uttryck, med salivframkallande friskhet och läcker kalkstensmineralitet. Här krävs mat, gärna en elegant fiskrätt smaksatt med citron, eller några års tålamod för bästa utdelning. Autrans toppvin Ciel Rouge (1 flaska) är tätare och bjuder på mer frukt. Även detta vin lämpar sig för lagring några år men i rätt matsammanhang och en timme i karaff finns det gott om njutning att hämta redan idag. Varför inte låta marulk eller hälleflundra samsas med grön sparris på grillgallret i vår och servera Ciel Rouge till. Sammanfattningsvis tre olika viner, fullpackade med karaktär och personlighet och som visar upp nyanserna i Vouvray på ett föredömligt sätt.


CAVX7 innehåller 6 flaskor enligt följande:

2 flaskor 2015 Michel Autran Vouvray Cap à l’Ouest – 195 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Vouvray. 100% chenin blanc från egendomens unga stockar och första skördeomgången. Jordmånen består av lera och flinta. Jäst och lagrat på tank i tre månader före buteljering i januari 2016 med 17 gram restsocker som fått jäsa ut i flaska. Degorgerat i juni 2018 utan dosage. Inget svavel tillsatt. Ekologiskt certifierad (AB). 12,5% alkohol. Drick 2018-2022. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Frisk och ren doft med vita blommor, mogna gråpäron, röda äpplen och varm, fuktig kalksten. Smaken är friskt balanserad, med krämigt avrundad textur. Äpple, päron, kvittenfrukt och honungsmelon. Smakrik, balanserad och uppfriskande eftersmak. Ett mycket användbart mousserande vin som är försvinnande gott på egen hand men även utmärkt med tilltugg som salta chips eller nötter.

3 flaskor 2016 Michel Autran Vouvray Les Enfers Tranquilles – 215 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Vouvray. 100% chenin blanc från gamla stockar i vingårdarna Les Enfers och Clos Rompus i Noizay-delen av Vouvray. Jordmånen är karg med kalkrik lera. Jäst och lagrat på 400 och 228-liters ekfat (10% nya) i 10 månader, följt av ytterligare 7 månader i tank. Buteljerat i april 2018. Ekologiskt certifierat. 14% alkohol. Drick 2020-2028. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: 2 tim.
Ren, frisk doft av gråpäron, solmogen citron, stjärnanis, vita blommor och saltstänkt sten. Smaken är slank, mycket frisk och stram. Röda äpplen, kvittenfrukt, citronzest och krossad sten. Eftersmaken är mycket frisk med kalkstensmineralitet och grapefruktbeska. Ett uppfriskande vin som passar till elegant tillagade fiskrätter eller Chèvre Chaud.

1 flaska 2016 Michel Autran Vouvray Ciel Rouge – 255 kr [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Vouvray. 100% chenin blanc från i snitt 50-åriga stockar i vingårdarna La Roche de Cestre och Des Granges öster om Noizay. Jordmånen är kalkrik lera med hög andel silex. Jäst och lagrat på 400 och 228-liters ekfat (inga nya) i 10 månader, följt av 7 månader i tank. Buteljerat i april 2018. Ekologiskt certifierat. 14% alkohol. Drick 2019-2030. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: 1 tim.
Ren, frisk doft av mogen ananas, kvittenmarmelad, röda äpplen, smörblomma och sjöbris. Smaken är elegant och stram. Gula äpplen, vita blommor, grillad citron och rökig flintasten. Eftersmaken är mycket lång med elegans och uppfriskande kalkstensmineralitet. Uppfriskande på egen hand och utmärkt när fisk och grönsaker får samsas med citron på tallriken.

Mer information

Vikt 10 kg