CAVX9

1 490 kr

CAVX9 innehåller

2 fl 2015 Côtes du Jura Fleur (195 kr/st)
1 fl 2014 Côtes du Jura Les Champs Rouges ”nature” (255 kr)
1 fl 2014 Côtes du Jura Les Champs Rouges (255 kr)
2 fl 2013 Côtes du Jura Les Varrons (295 kr/st)

Leverans vecka 19-20

Slutsåld

Följ oss

Domaine Labet

Familjen Labet har odlat vin runt byn Rotalier i södra Jura i fyra generationer. Från början som en del av blandjordbruk med grödor och boskap men på 1970-talet bestämde sig Alain och Josie Labet för att fokusera på vinodlingarna. I slutet av 90-talet anslöt sonen Julien till arbetet vid sidan av sina föräldrar. Alain och Josie gick i pension 2012 och lämnade formellt över Domaine Labet till nästa generation. Under ledning av Julien, som nu fått förstärkning från sina två syskon Charline och Romain, har Domaine Labet etablerat sig som ett toppnamn i Jura.


Terroir

Domaine Labet består av 13 hektar vingårdar runt byn Rotalier, i en sektor av Jura som kallas Sud Revermont. Appellationen är Côtes du Jura och jordmånen i området präglas av blå märgel med varierande halter av kalksten. På de platser som har hög andel lera i jorden får vinerna mer kraft och fyllighet medan viner från de kalkstensrika vingårdarna utmärker sig med friskhet och mineralitet. Chardonnay trivs synnerligen bra i Sud Revermont, där den får sällskap av Juras unika druvsort savagnin och en liten andel röda druvsorter. Klimatet i denna del av östra Frankrike är semikontinentalt och brukar ge något varmare och betydligt fuktigare växtsäsonger än Bourgognes sluttningar som ligger fem mil västerut. Det innebär normalt att man skördar chardonnay i Sud Revermont sju till tio dagar före Bourgogne.


Filosofi

Alain Labet var, redan på 70-talet, en av de första i Jura att börja odla sina vingårdar ekologiskt. Han drog dock snabbt slutsatsen att de ekonomiska riskerna var alldeles för stora och valde en mellanväg där inga bekämpningsmedel användes men man utnyttjade herbicider mot ogräs. När Julien anslöt till egendomen började man återigen att arbeta efter ekologisk filosofi och sedan 2013 har man inlett arbetet med att certifiera hela egendomen för ekologiskt jordbruk. Det finns två distinkt olika stilar av Juras vita viner. Den första är den traditionella, vin de voile, där man låter vinet mognadslagras flera år på ekfat utan påfyllning. En betydande avdunstning sker och vinerna får lite oxidativa drag som påminner om sherry. Den andra, mer moderna stilen, kallas ouillé och framställs som de flesta vita viner i världen, genom att ekfaten hålls påfyllda under hela mognadslagringen. Alain Labet var pionjär i Jura för ouillé-viner i början på 90-talet och idag är de flesta av Domaine Labets vita viner gjorda i denna stil. Manuell skörd och jäsning i gamla ekfat utan tillsatt jäst följs av lång mognadslagring i den svala källaren där fatens nivå toppas upp varje vecka. Buteljeringen sker först när Julien, Charline och Romain är överens om att vinet är redo att tappas på flaska.


CAVX9

CAVX9 bjuder på en färdiglagrad låda med tre olika chardonnay-viner från Domaine Labet, alla tre gjorda i ouillé-stil, från tre olika årgångar med distinkt olika karaktär. 2015 Fleur (2 flaskor) kommer från egendomens yngre stockar, i sex olika vingårdar runt byn Rotalier. Årgång 2015 var varmt och torrt i området och vinet visar upp en generös sida av Jura, med balanserat frisk frukt och fin koncentration. Från årgången före kommer 2014 Les Champs Rouges (2 flaskor). CAVX9 bjuder på möjligheten att prova detta vin i två olika versioner, med en flaska av varje. Den ena av flaskorna, märkt ”nature” på baksideetiketten är buteljerad helt utan tillsatt svavel, medan den andra har en nypa svavel tillsatt inför buteljering. Det gäller således att vara noggrann när man väljer flaska. Om årgången kan sägas att den är en stor framgång för vinbönderna i södra Jura. Tidig blomning följdes av en torr och varm sommar med lagom regnmängder. Vinerna från 2014 visar upp krispig, frisk frukt med generös mognad och distinkt mineralitet. Årgång 2013 bjöd på stora vädervariationer där skörden blev betydligt mindre än vanligt och inträffade senare än på mycket länge, först i början av oktober kunde man plocka druvorna. Den svala växtsäsongen har gett vinet 2013 Les Varrons (2 flaskor) sin friska, mineraldrivna karaktär. Vinet kommer från vingården Les Varrons planterad med chardonnay på 1940-talet. Vingården ligger bara ett stenkast från Les Champs Rouges men kalkstenen här har skiftat till ljusare, gul färg som täcks av en halvmeter tjockt lager blå märgel. Domaine Labets friska och relativt fylliga chardonnay-viner är som gjorda för att ackompanjera måltider. Den unga och krispiga Fleur dricker vi de närmaste tre somrarna till smakrika fiskrätter. Av de båda flaskorna 2014 Les Champs Rouges väljer vi passande snacks till ”nature”-versionen och en mellanlagrad, krämig comté efter middagen till den svavlade. 2013 Les Varrons passar utmärkt att servera till vårkycklingen, där vi inte snålar med grädde i såsen.


CAVX9 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2015 Domaine Labet Côtes du Jura Fleur – 195 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin (ouillé). AOC Côtes du Jura. 100% chardonnay från 30-40 åriga stockar i sex olika vingårdar runt byn Rotalier. Jäst och lagrat med jästfällningen på 4-10 år gamla ekfat i 27 månader. Skördeuttag 32 hl/ha. Buteljerat i februari 2018 med total so2 24 mg/l. 13,8% alkohol. Drick: 2019-2023. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: nej.
Ren, frisk och blommig doft med gröna och gula äpplen, vit persika, anis och rökig mineral. Smaken är ren och intensiv med balanserade fruktsyror. Mogna gula äpplen, solmogen citron, gul persika, grapefrukt och kalkig mineral. Frisk eftersmak med bra längd uppfriskande kalkstensmineralitet. Perfekt till grillad fisk med citron eller som aptitretande sällskapsdryck.

1 flaska 2014 Côtes du Jura Les Champs Rouges ”nature” – 255 kr [.pdf]

Torrt vitt vin (ouillé). AOC Côtes du Jura. 100% chardonnay från stockar planterade 1967 i vingården Les Champs Rouges. Jäst och lagrat med jästfällningen på 3-10 år gamla ekfat i 14 månader. Skördeuttag 24 hl/ha. Buteljerat i februari 2016 med total so2 9 mg/l. 12,7% alkohol. Drick: 2019-2023. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: nej.
Komplex doft med kanderad citron, gula äpplen, mandarin, smält smör, knallpulver och jordig mineral. Smaken är citrusfrisk och rak, med bra energi. krämig textur. Gula äpplen, grillad citron, kastanjehonung, vita blommor och krossad sten. Energifylld, frisk eftersmak med utmärkt längd. Ett komplext vin som passar bra som aptitretande start på middagen till varma lantchips toppade med brynt smör, riven comté och lite citron (prova!).

1 flaska 2014 Côtes du Jura Les Champs Rouges – 255 kr [.pdf]

Torrt vitt vin (ouillé). AOC Côtes du Jura. 100% chardonnay från stockar planterade 1967 i vingården Les Champs Rouges. Jäst och lagrat med jästfällningen på 3-10 år gamla ekfat i 14 månader. Skördeuttag 24 hl/ha. Buteljerat i februari 2016 med total so2 16 mg/l. 12,7% alkohol. Drick: 2019-2023. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: nej.
Komplex doft med grillad citron, honung, gula äpplen, honungspomelo, smör, knallpulver och jordig mineral. Smaken är frisk och harmonisk med utmärkt balans och krämig textur. Granny Smith-äpplen, mogen citrus, vita blommor, honung, smör och krossad sten. Silkeslen och frisk, perfekt balanserad eftersmak med utmärkt längd. Komplext och krämigt, förträffligt till comtéost efter middagen.

2 flaskor 2013 Côtes du Jura Les Varrons – 295 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin (ouillé). AOC Côtes du Jura. 100% chardonnay från stockar planterade 1940 i vingården Les Varrons. Jäst och lagrat med jästfällningen på 3-10 år gamla ekfat i 14 månader. Skördeuttag 21 hl/ha. Buteljerat i februari 2015 med total so2 35 mg/l. 12,7% alkohol. Drick: 2019-2023. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: nej.
Djup och mycket komplex doft med gröna och gula äpplen, saftiga päron, orientaliska kryddor, vita sommarblommor och rökig flintasten. Mycket finstämd smak med utmärkt balans. Höstäpplen, torkad exotisk frukt, mandarin, kryddor och blöt sten. Mycket lång och komplex eftersmak med distinkt kalkstensmineraliet. Helt suveränt till kyckling i gräddsås eller smakrika fiskrätter.

Mer information

Vikt 10 kg